Bemutatkozás

A Kardoskút Község Önkormányzata által fenntartott 800 m2-es területen található Kardoskúti Napköziotthonos Óvoda – melyből maga az épület 200 m2-en helyezkedik el – 1961 óta működik jelenlegi helyén. A település község jellegénél fogva kertes övezetben, családi házaktól körül övezve, kis forgalmú utak mentén helyezkedik el az intézmény, ezáltal biztosított a tiszta levegő a gyermekek számára.

Az óvoda 2008. augusztus 1. óta önálló, független intézmény.
A kezdetben osztatlan egycsoportos óvoda 1975-ben bővült egy foglalkoztató teremmel. Emellett külön ebédlőben étkeznek a gyerekek, mely egyben tornateremként is szolgál.

Az épület jelenlegi formáját 2009-ben nyerte el, amikor a nyílászárók cseréje és a homlokzat hőszigetelése is megvalósult.

A tágas, füves udvar biztosítja a megfelelő mozgásteret, a helyet a szabad levegőn töltött játékhoz, tevékenységekhez. Itt található homokozó, babaház, hinták, rugós hinta, fa mászóvár, egyensúlyozó gerendák, virágoskert, veteményes kert, komposztáló láda továbbá egy félig nyitott, tetővel ellátott, beton aljzatú szabadtéri foglalkozásokra, tevékenységekre alkalmas helység. Megfelelő árnyas területet biztosító, enyhet adó lombos fák óvják a gyermekeket a nyári napsütéstől.
Kiemelt céljaink:

Szeretetteljes, harmonikus, érzelmi biztonságot nyújtó, élményekkel, sikerekkel teli légkör biztosítása, melyben a gyerekek erős közösséggé alakulhatnak, testileg, szellemileg, lelkileg fokozatosan megerősödve érhetnek meg az iskolás korra.

Környezettudatos és egészséges életmódra nevelés az ovi veteményes kertjének közös gondozásával, betakarításával, a papír hulladék szelektív, a használt elemek, kis akkumulátorok külön erre a célra kialakított tárolóban történő gyűjtésével, a madarak téli etetésével. Séták, megfigyelések, tanulmányi túrák során.

Csodálatos magyar anyanyelvünk szépségeinek, kifejező eszköztárának megmutatása, mondókák, versek, mesék, anyanyelvi játékok által és a mindennapos beszélgetésekben.
Néphagyományaink megismertetése, őrzése, éltetése a jeles napokon.
Az általános műveltség kisgyermekkori megalapozása színházi, bábszínházi, zenei előadások, egyéb kulturális események alkalmával.

Kiemelt figyelem a különös bánásmódot igénylő gyermekek mellett a tehetségekre is. Rajzpályázatokon, egyéb bemutatkozási lehetőségek során erősíthetik, kamatoztathatják kiemelkedő adottságaikat.


A játékos idegen nyelvhez szoktatás az óvodában megfelelő alkalom, hogy a gyermekek versek, mondókák és dalok révén ismerkedjen az anyanyelvétől eltérő idegen nyelvvel, mivel a nyelvelsajátításhoz három és öt éves kor között van a legjobb időablak. Az óvodás gyerekek ebben az időszakban nagyon rugalmasak és befogadóak. A legtöbb gyereknek örömet okoz, hogy játszhat idegen hangzású szavakkal, utánozhatja őket. Célunk az angol nyelv iránti érdeklődés felkeltése és fenntartása. 

További céljainkról és feladatainkról részletesen olvashat és tájékozódhat Pedagógiai Programunkban, melyet megtalál a letölthető dokumentumaink között.